top of page

זיוף צוואות

למרות שזיוף מסמך הינה עבירה פלילית ואף קיימת עבירה ספציפית ביחס לזיוף צוואה, נדיר למצוא מקרים בהם הועמד אדם שזייף צוואה לדין פלילי ולצערנו, הדבר אינו מרתיע אנשים לזייף צוואות. מה שנותר לנו, וזה לא מעט, הוא להתמקד במציאת הזיוף ולהתמקד בשכנוע בית המשפט שמדובר בצוואה מזויפת.



באופן פשוט, זיוף הינו חיקוי של המקור. הזיוף יכול לבוא לידי ביטוי בחתימת המצווה על גבי הצוואה, חתימת אחד העדים, זיוף המסמך בכללותו וכיוצ"ב כיד הדמיון. לעיתים ניתן להבחין בזיוף מיד, לעיתים נדרשת בחינת מומחה להשוואת כתבי יד, שבוחנים על ידי הגדלת החתימות והשוואה לחתימה מקורית אחרת של המנוח, כמו גם בחינת גיל הנייר לעומת התאריך הרשום על גבי המסמך. בחתימה המזויפת, נבחין בקוים ישרים ושבורים ואילו בחתימה מקורית הקו הוא חלק, מתמשך ושלם. החתימות להשוואה הם כגון מסמכי בנק, המחאות, חוזים וכו'.


כאשר מומחה להשוואת כתבי יד קובע שהחתימה המדוברת איננה חתימתו של המנוח, במקרים רבים, בית המשפט מאמץ את הקביעה והצוואה נפסלת.


חשוב להוסיף, שבדיקת החתימה היא לא הבחינה היחידה, משום שישנם נסיבות נוספות שמסייעות למסקנה, כגון אי התאמה בין הרכוש שבצוואה לעומת הרכוש של המנוח בפועל (וזה תורם למסקנה שהמסמך לא "זויף כהלכה" על ידי הזייפן) וכמו כן, מצב בו חתימות העדים לצוואה זויפו באופן שהזייפן בחר שני אנשים שכבר נפטרו במועד הצוואה, אך הזייפן לא היה מודע שאפשר לבחון את חתימות העדים אל מול חתימות אחרות שלהם.


לסיכום, ניתן לומר, שכאשר מדובר בצוואה מזויפת, הדבר עולה מתוך הכתב. צריך לעיין היטב בצוואה ולאתר את הסימנים המחשידים. מכאן אנו למדים, שלאדם שמבקש לערוך צוואה, חשוב מאוד שלא יקל ראש בכך אלא יעשה אותה באמצעות איש מקצוע הבקיא בתחום.



להורדה ולצפייה בפסק דין, יש ללחוץ כאן:


Comments


bottom of page